Tapuda Güvenli Ödeme Sistemi: Ne Zaman Zorunlu, Kim Öder, Emlakçı İçin Ne Değişir?
Taşınmaz satışında güvenli ödeme sistemi nedir? 1 Aralık 2026 tarihi ve 3 aylık uzatma yetkisi, kredi istisnası, satıcıdan düşülen kullanım bedeli, entegratör ve protokolle belirlenecekler. Yönetmelik Ek Madde 1'e göre.

Kısa cevap
Güvenli ödeme sistemi, taşınmaz satışında satış bedelinin nakit, havale ya da EFT ile ödenen kısmının bir sistem üzerinden aktarılmasıdır; tapu devri ile para aynı anda el değiştirir. Kredili kısım sisteme girmez. 1 Aralık 2026'ya kadar yapılan satışlarda kullanım zorunlu değildir ve Bakanlık bu tarihi üç aya kadar uzatabilir. Kullanım bedeli satıcıya geçecek tutardan düşülür; tutarı henüz açıklanmadı.[1]
1 Aralık 2026
Bu tarihe kadar kullanım zorunlu değil
+3 ay
Bakanlığın uzatma yetkisi
Kredi hariç
Sisteme yalnız kredi dışı tutar girer
Satıcıdan
Kullanım bedeli satıcıya geçen tutardan düşülür
Kısaca tapuda güvenli ödeme sistemi
Sistem 2026 değişiklikleriyle Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'e Ek Madde 1 olarak girdi. Amacı, alıcının parayı gönderip tapuyu alamaması ya da satıcının tapuyu verip parayı alamaması riskini kaldırmaktır: mülkiyetin devri ve bedelin aktarımı tek işlem sürecinde tamamlanır.[1]
| Konu | Durum |
|---|---|
| Nakit, havale, EFT ile ödenen satış bedeli | Sistem üzerinden ödenir |
| Banka ya da finansman şirketi kredisi | Kredi tutarı sisteme girmez |
| Kullanım bedeli | Var; satıcıya aktarılan bedelden düşülür, tutarı protokolle |
| Sistemi işletecek kuruluş | Bakanlığın yetkilendireceği entegratör |
| Kapsam dışı satışlar, pilot uygulama | Protokolle belirlenecek |
| Zorunluluk tarihi | 1 Aralık 2026'ya kadar zorunlu değil, 3 aya kadar uzatılabilir |
Ne zaman zorunlu olacak?
Yönetmeliğin geçici hükmü şöyle der: 1 Aralık 2026 tarihine kadar yapılacak taşınmaz satışlarında ödeme sisteminin kullanılması zorunlu değildir; Bakanlık bu tarihi üç aya kadar uzatmaya yetkilidir.[1]
Yani zorunluluk en erken 1 Aralık 2026'da başlar; uzatma tam kullanılırsa eşik 1 Mart 2027'ye kayar. Tapu randevusu bu tarihlerin çevresine düşen satışlarda, uzatma kararı ve uygulama duyurusu Ticaret Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro kanallarından takip edilmelidir.
Hangi ödemeler sisteme girer?
- 1
Satış bedeli belirlenir
Taraflar bedeli ve ödeme yolunu netleştirir.
- 2
Kredi ayrılır
Banka ya da finansman şirketi kredisi sistem dışında kalır.
- 3
Kalan tutar sisteme
Nakit, havale, EFT ile ödenecek kısım sistemden aktarılır.
- 4
Aynı anda devir
Tapu devri ve bedelin satıcıya geçişi birlikte tamamlanır.
Yönetmelik, nakit, havale ve EFT'nin yanında Bakanlığın belirleyeceği diğer ödeme yollarını da sayar. Kredili alımda yalnız kredi dışında kalan kısım için sistem kullanılır.[1]
Kullanım bedelini kim öder?
Sistem üzerinden yapılan her işlem için kullanım bedeli alınır ve bu bedel satıcıya aktarılacak satış bedelinden mahsup edilir.[1] Pratikte kesinti satıcının eline geçen tutardan yapılır.
Henüz belli olmayanlar
Yönetmelik şu konuları protokole bırakır:[1]
- Sisteme dahil edilmeyecek satışlar.
- Pilot uygulama yapılıp yapılmayacağı.
- Uygulamanın kapsamı ve esasları.
- Kullanım bedeli ve bedelin paylaşım usulü.
- İki bakanlığın birimlerinden oluşan komisyonun kuruluşu ve tarafların hak ve yükümlülükleri.
Kapora, ön ödeme ya da iade gibi konularda yönetmelik metni ayrıca bir hüküm koymaz. Bu boşluklar protokol ve uygulama duyurularıyla netleşecek; o zamana kadar müşteriye kesin cevap gibi aktarılmamalı.
Emlakçı için ne değişir?
Sistem taşınmazın satış bedeli içindir. Aracılık hizmet bedeli için ayrı bir hüküm getirmez; hizmet bedelinin oranı ve kimden alınacağı yönetmeliğin hizmet bedeli maddesine tabidir.[1] Ayrıntı: emlakçı komisyonu rehberi.
Danışmanın pratikte hazırlaması gerekenler:
- Satıcıya, eline geçecek tutardan kullanım bedeli düşüleceğini önceden anlatmak.
- Alıcıyla kredili ve kredisiz tutarı ayrı ayrı netleştirmek.
- Tapu randevusunu 1 Aralık 2026 ve olası uzatma tarihine göre planlamak.
- Yetkilendirme sözleşmesi ve gösterme belgesi gibi kendi kayıtlarını eksiksiz tutmak; ödeme sistemi bunların yerine geçmez.
Yeni konut projelerinde
Yönetmelik “taşınmaz satışlarında satış bedeli”nden söz eder. İnşaat süresince noterde satış vaadiyle yapılan taksitli ödemelerin sisteme nasıl gireceği metinde ayrıca yazılı değildir; kapsam dışı satışlar protokolle belirlenecektir.[1] Müteahhit ve danışman, ödeme planı olan satışlarda protokol yayımlanana kadar kesin taahhütte bulunmamalıdır.
Projedar satışın tarafı değildir; daire bedeli Projedar üzerinden geçmez. Satış müteahhit ile müşteri arasında yapılır. Projedar, danışmanın müşteri kaydını, sunum ve teklif sürecini kayıt altına alır. Müşteri kaydı ve hak ediş koruması
Sık yapılan hatalar
- Sistemi 1 Aralık 2026 öncesindeki satışlarda zorunluymuş gibi anlatmak.
- Kredili alımda bedelin tamamının sisteme gireceğini söylemek.
- Resmî olarak açıklanmamış bir kullanım bedeli oranını müşteriye kesin bilgi diye vermek.
- Sistemin kullanım bedelini emlakçı hizmet bedeliyle karıştırmak.
- Uzatma ihtimalini hesaba katmadan tapu tarihi taahhüt etmek.
Bu rehber genel bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki görüş değildir; somut bir işlemde ilgili kurumdan veya uzmandan görüş alınmalıdır.
Sık sorulan sorular
Tapuda güvenli ödeme sistemi nedir?
Güvenli ödeme sistemi ne zaman zorunlu olacak?
Konut kredisiyle alınan evde güvenli ödeme sistemi kullanılır mı?
Güvenli ödeme sisteminin kullanım bedeli ne kadar, kim öder?
Emlakçı komisyonu da güvenli ödeme sisteminden mi ödenir?
Hangi satışlar güvenli ödeme sistemi dışında kalacak?
Bu içerik genel bilgilendirme amacı taşır; somut işlemlerde güncel mevzuat ve profesyonel hukuk görüşü dikkate alınmalıdır.
